V sobotu 5. listopadu 2022 proběhlo v jihlavském Cityparku již potřetí finále soutěže Trophée Mille Česká republika. Osm dvoučlenných týmů z gastronomicky zaměřených škol České republiky, které se nominovaly do národního kola z korespondenčního kola soutěže, připravovalo před zraky odborné poroty i veřejnosti šest porcí slaného a šest porcí sladkého pokrmu. Povinnými surovinami, které soutěžící museli zakomponovat do svých pokrmů, byly:
- husí prsa s kůží z rodinné farmy Kalhov
- tradiční medovina originál z Včelařství Sláma
- kozí žervé BIO z kozího mléka z Biofarmy DoRa
- Vítův zákvas z červené řepy.
Obchodní akademii a Hotelovou školu v soutěži reprezentovala Věra Schusterová a Martin Havlíček, kteří pod vedením učitele odborného výcviku Bc. Daniela Tomana obhajovali své loňské vítězství.
Po uplynutí časového limitu 140 minut museli soutěžící předložit hotové pokrmy odborné porotě složené z předních českých kuchařů a cukrářů – Pavel Mareš, Jan Pýcha, Jan Horký, Tomáš Popp, Pavel Sapík, Magdaléna Murínová. Vedle těchto osobností pokrmy hodnotil také zakladatel soutěže, uznávaný francouzský šéfkuchař Philippe Mille, držitel dvou michelinských hvězd.
Náš tým připravil Husí prso s petrželovou strouhankou, husí terinu, kroupy, řepný košíček a játrovou omáčku a sladký chod pod názvem Medovník, kozí sýr, šípek, kdoule.
Věrka a Martin obstáli v obrovské konkurenci skvěle. První místo jim uteklo opravdu jen o vlásek, takže skončili na výborném druhém místě. Gratulujeme!
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování
Foto: Ing. Vladimír Kunc a Jaroslav Loskot