Trophée Mille je soutěž žáků středních gastronomických škol, která probíhá ve Francii pod záštitou významného představitele francouzské gastronomie pana Philippa Milla, šéfkuchaře hotelu Domaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy.
V roce 2019 se konalo poprvé národní kolo této soutěže v České republice a 6. listopadu 2021 proběhlo v jihlavském Cityparku druhé kolo Trophée Mille Česká republika.
Osm dvoučlenných týmů z gastronomicky zaměřených škol České republiky, které se nominovaly do národního kola z korespondenčního kola soutěže, připravovalo před zraky odborné poroty i veřejnosti šest porcí slaného a šest porcí sladkého pokrmu. Povinnými surovinami byla vepřová pečeně bio, kysaná smetana, tmavý ležák z Rodinného pivovaru Bernard, Humpolec a rakytníková 100 % lisovaná šťáva.
Obchodní akademii a Hotelovou školu v soutěži reprezentovala Věra Schusterová a Martin Havlíček pod vedením učitele odborného výcviku Daniela Tomana.
Odborné porotě předložili Vepřovou roládu s fáší a uzenými ořechy, masovou kroketu, kadeřavou kapustu, pěnu z morkových kostí, škubánky a glace a sladký chod pod názvem Carachoux, dýně, rakytník, krupičná kaše.
Věrka a Martin obstáli v obrovské konkurenci skvěle. Vybojovali první místo a s tím spojený postup do mezinárodního kola Trophéé Mille 2022, které se uskuteční 21. března 2022 ve francouzské Remeši.
V Havlíčkově Brodě dne 8. 11. 2021
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování