A. Obsah zkoušky:
Maturitní zkouška z odborných předmětů v oboru vzdělání Hotelnictví má formu praktické zkoušky z gastronomických předmětů a je zakončena prezentací vylosovaných témat.
Témata praktické MZ budou zaměřena na:
- oblast složité obsluhy a slavnostní obsluhy
- oblast přípravy a prezentace výrobků.
B. Organizace zkoušky:
Praktická zkouška se koná ve 2 dnech.
1. den – čtvrtek 13. 5. 2021
- 7:30 – 8:00, kmenová učebna 406; testování žáků v souladu s platnými epidemiologickými opatřeními
- 8:15 – 9:00, kmenová učebna 406; losování témat PMZ
Zajistí: Mgr. H. Pertlová, Mgr. V. Sobotová, M. Staníčková, DiS.
Zahájení PMZ a losování témat se zúčastní místopředsedkyně zkušební komise Mgr. Fialová, třídní učitelka Mgr. Klímová a ZŘ pro praktické vyučování Ing. Mrázová.
Zodpovídá: Mgr. V. Krajhanzlová
- 9:00 – 10:00 – individuální konzultace žáků s učitelkami gastronomických předmětů
Přípravné práce podle vylosovaného tématu: volba výrobku, sestavení kalkulace, popis technologického postupu, spotřeba surovin, žádanka o inventář, nákup surovin, vyzvednutí inventáře, apod. Po skončení konzultací následuje samostatná práce žáků/žákyň doma – vypracování písemné dokumentace k PMZ. Žáci/žákyně dokumentaci vytisknou a vhodným způsobem svážou nebo umístí do desek. Žáci/žákyně mohou využít možnost vytisknout a nechat práci svázat ve školním studijním a informačním centru Tito žáci/žákyně zašlou svoji práci nejpozději v pátek 14. 5. do 6:00 hodin. Práci si vyzvednou v pátek 14. 5. 2021 v 7:00 – 7:45 v ŠSIC na pracovišti Bratříků.
Žáci/žákyně, kteří/které budou potřebovat zapůjčit na PMZ školní inventář, se dostaví s žádankou o inventář na pracoviště Kyjovská, kde bude požadovaný inventář vydávat Naďa Žáčková: ve čtvrtek 13. 5. od 11:00 do 13:00 hodin, v pátek 14. 5. od 8:00 do 10:00 hodin.
2. den – pátek 14. 5. 2021
Praktická maturitní zkouška od 8:00 na pracovišti Kyjovská (gastrocentrum učebna stolničení, učebna gastronomických předmětů, školní jídelna).
Žáci/žákyně se dostaví na přidělená pracoviště podle pokynů učitelek gastronomických předmětů. Ve stanoveném čase budou samostatně prakticky realizovat vylosovaný úkol.
Hodnocení úkolů proběhne komisionálně. Členy zkušební komise jsou:
- Mgr. Magda Fialová, místopředsedkyně zkušební maturitní komise (zastupuje předsedu komise)
- Mgr. Květa Klímová, třídní učitelka
- Mgr. Vladimíra Krajhanzlová, učitelka předmětu Řízení hotelového provozu
Na hodnocení PMZ se podílejí učitelky gastronomických předmětů Mgr. Ing. Hana Pertlová, Mgr. Věra Sobotová, Michaela Staníčková, DiS.
Slavnostní tabule:
- 8:00 – 11:00 – sestavení tabulí ve školní jídelně
- 11:00 – 12:00 – komisionální hodnocení tabulí
- 12:00 – 14:00 – úklid pracoviště
Zodpovídá: Mgr. V. Sobotová
Složitá a slavnostní obsluha:
Průběžně 8:30 – 11:00 – provedení a hodnocení vylosovaných témat v učebně stolničení
- míchané nápoje
- flambovaný dezert u stolu hosta
- minutková úprava masa s přílohou
- nabídka tichého vína u stolu hosta
Zodpovídá: Mgr. V. Sobotová, M. Staníčková, DiS.
Příprava a prezentace výrobků teplé a studené kuchyně:
- 7:00 – 11:00 – příprava vylosovaných výrobků – 4 hodiny (240 minut)
- 11:00 – 14:00 – prezentace výrobků, komisionální hodnocení – 3 hodiny (180 minut)
učebna gastronomických předmětů KY.
Zodpovídá: Mgr. Ing. H. Pertlová
Náklady spojené s praktickou maturitní zkouškou:
V souladu s vnitřním pokynem č. 13/21 zástupkyně ředitele pro ekonomiku a provoz bude žákům oboru vzdělání Hotelnictví poskytnut příspěvek na úhradu materiálu na praktickou maturitní zkoušku ve výši Kč 400,-/žák. Pokud žák vynaloží na nákup materiálu částku nižší, budou mu náklady proplaceny do výše vynaložené částky.
Příspěvek žákům vyplatí na základě předložené žádosti a podepsaného dokladu o nákupu Iveta Pešková od 17. 5. do 30. 5. 2021.
C. Hodnocení zkoušky:
Praktická zkouška z gastronomických předmětů je hodnocena podle těchto kritérií stanovených v závislosti na vylosovaném tématu:
I. KRITÉRIA HODNOCENÍ TÉMAT Z OBLASTI OBSLUHY
- obhajoba slavnostní tabule
- charakteristika příležitosti
- nápaditost a samostatnost
- popis práce
- dodržení gastronomických pravidel
- žádanka na inventář
- tvorba menu a založení inventáře pro 1 osobu
II. KRITÉRIA HODNOCENÍ TÉMAT Z OBLASTI SLOŽITÉ OBSLUHY
- hygiena a vzhled obsluhy
- zručnost
- dodržování hygienických pravidel
- charakteristika nápojů, norma, kalkulace
- popis pracovních činností
- chuť a vzhled pokrmu
- prezentace a komunikace
III. KRITÉRIA HODNOCENÍ TÉMAT Z OBLASTI PŘÍPRAVY A PREZENTACE VÝROBKŮ
- norma včetně dokumentace
- samostatnost
- chuť
- vzhled a nápaditost
- hygiena
- konzistence
- úprava na míse (talíři)
Praktická maturitní zkouška je hodnocena body, žák může dosáhnout maximálně 100 bodů. Převod bodového hodnocení na známku:
Bodové rozpětí |
Známka |
86 – 100 bodů |
výborný |
71 – 85 bodů |
chvalitebný |
56 – 70 bodů |
dobrý |
41 – 55 bodů |
dostatečný |
40 a méně bodů |
nedostatečný |
Havlíčkův Brod 28. 4. 2021
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování