Praktická maturitní zkouška oboru vzdělání Hotelnictví

Karel Sedlák Maturitní zkoušky, Školní novinky

A. Obsah zkoušky:

Maturitní zkouška z odborných předmětů v oboru vzdělání Hotelnictví má formu praktické zkoušky z gastronomických předmětů a je zakončena prezentací vylosovaných témat.

Témata praktické MZ budou zaměřena na:

  • oblast složité obsluhy a slavnostní obsluhy
  • oblast přípravy a prezentace výrobků.
B. Organizace zkoušky:

Praktická zkouška se koná ve 2 dnech.

1. den – čtvrtek 13. 5. 2021

  • 7:30 – 8:00, kmenová učebna 406; testování žáků v souladu s platnými epidemiologickými opatřeními
  • 8:15 – 9:00, kmenová učebna 406; losování témat PMZ

Zajistí: Mgr. H. Pertlová, Mgr. V. Sobotová, M. Staníčková, DiS.

Zahájení PMZ a losování témat se zúčastní místopředsedkyně zkušební komise Mgr. Fialová, třídní učitelka Mgr. Klímová a ZŘ pro praktické vyučování Ing. Mrázová.

Zodpovídá: Mgr. V. Krajhanzlová

  • 9:00 – 10:00 – individuální konzultace žáků s učitelkami gastronomických předmětů

Přípravné práce podle vylosovaného tématu: volba výrobku, sestavení kalkulace, popis technologického postupu, spotřeba surovin, žádanka o inventář, nákup surovin, vyzvednutí inventáře, apod. Po skončení konzultací následuje samostatná práce žáků/žákyň doma – vypracování písemné dokumentace k PMZ. Žáci/žákyně dokumentaci vytisknou a vhodným způsobem svážou nebo umístí do desek. Žáci/žákyně mohou využít možnost vytisknout a nechat práci svázat ve školním studijním a informačním centru Tito žáci/žákyně zašlou svoji práci nejpozději v pátek 14. 5. do 6:00 hodin. Práci si vyzvednou v pátek 14. 5. 2021 v 7:00 – 7:45 v ŠSIC na pracovišti Bratříků.

Žáci/žákyně, kteří/které budou potřebovat zapůjčit na PMZ školní inventář, se dostaví s žádankou o inventář na pracoviště Kyjovská, kde bude požadovaný inventář vydávat Naďa Žáčková: ve čtvrtek 13. 5.  od 11:00 do 13:00 hodin, v pátek 14. 5. od 8:00 do 10:00 hodin.

 2. den – pátek 14. 5. 2021

Praktická maturitní zkouška od 8:00 na pracovišti Kyjovská (gastrocentrum učebna stolničení, učebna gastronomických předmětů, školní jídelna).

Žáci/žákyně se dostaví na přidělená pracoviště podle pokynů učitelek gastronomických předmětů. Ve stanoveném čase budou samostatně prakticky realizovat vylosovaný úkol.

Hodnocení úkolů proběhne komisionálně. Členy zkušební komise jsou:

  • Mgr. Magda Fialová, místopředsedkyně zkušební maturitní komise (zastupuje předsedu komise)
  • Mgr. Květa Klímová, třídní učitelka
  • Mgr. Vladimíra Krajhanzlová, učitelka předmětu Řízení hotelového provozu

Na hodnocení PMZ se podílejí učitelky gastronomických předmětů Mgr. Ing. Hana Pertlová, Mgr. Věra Sobotová, Michaela Staníčková, DiS.

Slavnostní tabule:

  • 8:00 – 11:00 – sestavení tabulí ve školní jídelně
  • 11:00 – 12:00 – komisionální hodnocení tabulí
  • 12:00 – 14:00 – úklid pracoviště

Zodpovídá: Mgr. V. Sobotová

Složitá a slavnostní obsluha:

Průběžně 8:30 – 11:00 – provedení a hodnocení vylosovaných témat v učebně stolničení

  • míchané nápoje
  • flambovaný dezert u stolu hosta
  • minutková úprava masa s přílohou
  • nabídka tichého vína u stolu hosta

Zodpovídá: Mgr. V. Sobotová, M. Staníčková, DiS.

Příprava a prezentace výrobků teplé a studené kuchyně:

  • 7:00 – 11:00 – příprava vylosovaných výrobků – 4 hodiny (240 minut)
  • 11:00 – 14:00 – prezentace výrobků, komisionální hodnocení – 3 hodiny (180 minut)
    učebna gastronomických předmětů KY.

Zodpovídá: Mgr. Ing. H. Pertlová

Náklady spojené s praktickou maturitní zkouškou:

V souladu s vnitřním pokynem č. 13/21 zástupkyně ředitele pro ekonomiku a provoz bude žákům oboru vzdělání Hotelnictví poskytnut příspěvek na úhradu materiálu na praktickou maturitní zkoušku ve výši Kč 400,-/žák. Pokud žák vynaloží na nákup materiálu částku nižší, budou mu náklady proplaceny do výše vynaložené částky.

Příspěvek žákům vyplatí na základě předložené žádosti a podepsaného dokladu o nákupu Iveta Pešková od 17. 5. do 30. 5. 2021.

C. Hodnocení zkoušky:

Praktická zkouška z gastronomických předmětů je hodnocena podle těchto kritérií stanovených v závislosti na vylosovaném tématu:

I. KRITÉRIA HODNOCENÍ TÉMAT Z OBLASTI OBSLUHY

  • obhajoba slavnostní tabule
  • charakteristika příležitosti
  • nápaditost a samostatnost
  • popis práce
  • dodržení gastronomických pravidel
  • žádanka na inventář
  • tvorba menu a založení inventáře pro 1 osobu

II. KRITÉRIA HODNOCENÍ TÉMAT Z OBLASTI SLOŽITÉ OBSLUHY

  • hygiena a vzhled obsluhy
  • zručnost
  • dodržování hygienických pravidel
  • charakteristika nápojů, norma, kalkulace
  • popis pracovních činností
  • chuť a vzhled pokrmu
  • prezentace a komunikace

III. KRITÉRIA HODNOCENÍ TÉMAT Z OBLASTI PŘÍPRAVY A PREZENTACE VÝROBKŮ

  • norma včetně dokumentace
  • samostatnost
  • chuť
  • vzhled a nápaditost
  • hygiena
  • konzistence
  • úprava na míse (talíři)

Praktická maturitní zkouška je hodnocena body, žák může dosáhnout maximálně 100 bodů. Převod bodového hodnocení na známku:

   Bodové rozpětí

   Známka

   86 – 100 bodů

   výborný

   71 – 85 bodů

   chvalitebný

   56 – 70 bodů

   dobrý

   41 – 55 bodů

   dostatečný

   40 a méně bodů

   nedostatečný

 Havlíčkův Brod 28. 4. 2021

Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování