Ve čtvrtek 5. března 2020 proběhl v budově Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod pátý ročník soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2020 open. Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, MBA, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Soutěž byla určena žákům středních gastronomických škol a učilišť a zúčastnilo se jí devět dvoučlenných týmů z Kraje Vysočina a jeden tým z SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim.
Jeden člen týmu připravoval v časovém limitu 45 minut hlavní chod s přílohou a omáčkou a druhý se věnoval přípravě studeného předkrmu. Povinnou surovinou pro přípravu hlavního pokrmu bylo kuřecí prsu supreme a pro předkrm červená řepa.
- Přehled soutěžících a jejich pokrmů: »»»ZDE«««
Porota byla sestavena z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České repubiky. Funkci předsedy přijal již počtvrté pan Lukáš Ende, dalšími komisaři byli pan Pavel Bortník a pan Tomáš Kourek. Do hodnocení se zapojila rovněž Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina.
Porota se zaměřila zejména na hodnocení organizace práce, dodržování hygienických pravidel, využití surovin, chuť pokrmu a jeho prezentaci na talíři.
V kategorii Hlavní pokrm byli nejlépe hodnoceni:
Pořadí |
Soutěžní číslo
Jméno |
Škola |
Název pokrmu |
1 |
2
Tereza Pekařová |
SOŠ a SOU obchodu |
Pečený kuřecí supreme, bramborové pyré s lanýžovým máslem, mrkvové pyré, glazovaná zelenina, žampiony, smetanová omáčka |
2 |
8
Michaela Prášilová |
SŠ gastronomická |
Kuřecí supreme plněný mandlovou bylinkovou náplní, mačkané brambory se špenátem ve filo těstě, grilovaná zelenina se šafránovou omáčkou |
3 |
7
František Cakl |
OA, SZŠ a VOZŠ, SOŠS Jihlava |
Kuřecí supreme, salát z červené čočky s lanýžovým olejem, kari omáčka |
4 |
4
Martin Havlíček |
OA a HŠ Havlíčkův Brod |
Kuřecí supreme, topinamburové a mrkvové purée, omáčka z Portského vína se sušenými jablky |
V kategorii Studený předkrm získali nejvíce bodů::
Pořadí |
Jméno |
Škola |
Název pokrmu |
1 |
12
Jana Rejnušová |
SOŠ a SOU obchodu |
Tartar a rolka z červené řepy, majonéza z kešu ořechů |
2 |
18
Blažena Trdá |
SŠ gastronomická |
Kapsičky z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými ořechy v medu |
3 |
13
Dáša Marténková |
OA a HŠ Třebíč |
Předkrm z červené řepy s kozím sýrem doplněný variací oříšků, řepno-brusinkovou omáčkou a křupavou ozdobou |
- Celkové výsledky soutěže: »»»ZDE«««
Kromě pořadí zúčastněných škol bylo zveřejněno rovněž umístění týmů v pásmech, které je důležitým ukazatelem pro postup škol do celorepublikové soutěže Gastro Junior Bidfood 2021. Asociace kuchařů a cukrářů ČR má pro jednotlivá pásma pevně stanovený počet bodů, kterého musí soutěžící dosáhnout. Z celkového počtu bodů 100 se ve zlatém pásmu umístí soutěžící s počtem bodů 100 – 85, ve stříbrném pásmu soutěžící s počtem bodů 84,9 – 70 a v bronzovém pásmu soutěžící s počtem bodů 69,9 – 55.
Pro zařazení týmů jednotlivých škol do pásem byl směrodatný průměrný počet bodů obou členů týmu.
Pořadí týmů |
Pásmo | Pásmo |
Průměrný počet bodů |
1 |
zlaté |
SOŠ a SOU obchodu |
91,5 |
2 |
SŠ gastronomická |
87,5 |
|
3 |
stříbrné |
OA, SZŠ a VOZŠ, SOŠS Jihlava |
76,5 |
4 |
bronzové |
OA a HŠ Třebíč |
67,5 |
5 |
OA a HŠ Havlíčkův Brod |
66 |
|
6 |
SŠ informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec, s. r. o. |
57 |
Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina Ing. Jana Fialová, MBA ocenila práci všech soutěžících a těm nejlepším věnovala věcné ceny. Zvláštní cenu radní Kraje Vysočina obdržel tým OA a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve složení Bianca Krutišová a Martin Havlíček.
Vítězům gratulujeme a věříme, že soutěžící a jejich doprovod si ze soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2020 odvezli spoustu zážitků, zkušeností, inspirace a chuti k dalšímu vzdělávání a soutěžení.
Další informace a fotogalerie na webových stránkách Kraje Vysočina: »»»ZDE«««
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování
Foto: Ing. Zdeněk Janča