Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
pod záštitou Ing. Jany Fialové, MBA, radní Kraje Vysočina
a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
pořádá
5. ročník gastronomické soutěže
žáků středních škol Kraje Vysočina a vybraných partnerských škol
KUCHAŘ VYSOČINY JUNIOR 2020 open
Termín soutěže:
- čtvrtek 5. března 2020
Místo konání:
- Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
- odloučené pracoviště Kyjovská 3187
- gastrocentrum
PRAVIDLA SOUTĚŽE KUCHAŘ VYSOČINY JUNIOR 2020 open
Pořadatel soutěže
- Pořadatelem soutěže je Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.
- Záštitu nad soutěží převzala Ing. Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
- Ředitel soutěže: Mgr. Jiří Forman, ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.
- Hlavní organizátor: Ing. Marie Mrázová, zástupkyně ředitele OA a HŠ Havlíčkův Brod pro praktické vyučování.
Určení soutěže
- Soutěž je určena žákům středních gastronomických škol Kraje Vysočina a rovněž žákům středních škol z partnerských regionů v zahraničí.
- Soutěžící musí být žáky denního studia střední školy v tříletém, čtyřletém nebo nástavbovém oboru vzdělání.
- Pořadatel žádá AKC ČR o zařazení soutěže do seznamu nominačních soutěží pro účast v celostátním kole GASTRO JUNIOR.
Přihláška do soutěže
- V soutěži Kuchař Vysočiny Junior 2020 open reprezentují každou školu dva žáci, každý soutěží jako jednotlivec.
- První soutěžící v časovém limitu 45 minut připraví studený předkrm. Druhý soutěžící v časovém limitu 45 minut připraví hlavní chod s omáčkou a minimálně jednou přílohou. Soutěžící budou připravovat pokrmy ve stejném čase a na stejném pracovišti, ale nezávisle na sobě.
- Ze zdravotních či rodinných důvodů je přípustná změna soutěžícího na poslední chvíli. Změnu ve složení družstva je však nutné oznámit nejpozději 24 hodin před začátkem organizátorovi soutěže na e-mailovou adresu mrazova@oahshb.cz nebo na tel. 731 483 661.
- Přihláška k soutěži s přílohami musí být odeslána elektronicky do 20. února 2020 na e mail mrazova@oahshb.cz.
- Přílohy přihlášky:
- Informace o škole a soutěžících
- Souhlas s použitím fotografického materiálu
- Technické listy soutěžní družstvo odevzdá při prezenci v den soutěže.
- Formulář přihlášky ke stažení: → ZDE
Podmínky soutěže
- První soutěžící připraví na místě 4 porce hlavního chodu s omáčkou a minimálně jednou přílohou. Povinnou surovinou je kuřecí prso supreme.
- Druhý soutěžící připraví na místě 4 porce studeného předkrmu. Povinnou surovinou je červená řepa.
- Každý soutěžící bude mít 10 minut na přípravu pracoviště a 45 minut na přípravu pokrmu.
- Na společnou prezentaci obou pokrmů připravených žáky jedné školy před porotou je vymezen čas 15 minut.
- Poté bude mít každý soutěžící 10 minut na úklid svého stanoviště.
- Na začátku soutěže proběhne seznámení účastníků s pracovištěm včetně zaškolení na technickém vybavení gastrocentra.
Startovné
- Startovné se neplatí, soutěž je financována Krajem Vysočina.
Suroviny
- První soutěžící musí při přípravě hlavního pokrmu použít povinně kuřecí prso supreme. Na 4 porce pokrmu soutěžící obdrží 4 kusy kuřecího prsa supreme (s kostí a kůží). Surovina bude soutěžícím poskytnuta v den soutěže.
- Druhý soutěžící musí při přípravě studeného pokrmu povinně použít červenou řepu. Vzhledem k tomu, že řepu je vhodné předem upravit, každý soutěžící si doveze potřebné množství červené řepy, která může být tepelně upravená (předem vařená či pečená) a marinovaná. Pokud soutěžící použije marinádu, uvede do technického listu její složení.
- Ostatní suroviny na hlavní pokrm a předkrm soutěžící dopraví samostatně na místo soutěže a v surovém stavu (tj. omyté, očištěné, ale jinak neupravené). Základní koncentrované vývary a masové šťávy jsou povoleny (neochucené, vakuované). Všechny potraviny potřebné k přípravě pokrmů budou uvedeny v technickém listu, který soutěžící odevzdá při prezenci v den soutěže ve dvou provedeních. Potraviny, které nebudou uvedeny na seznamu ingrediencí, soutěžící nesmí použít.
Časový harmonogram
- Časový harmonogram bude upřesněn později a zaslán všem přihlášeným školám.
Kuchařský oděv a ostatní potřeby
- Každý soutěžící si na soutěž musí donést:
- čistý kuchařský oděv
- pár bot s protiskluzovou podrážkou
- kuchařskou čepici
- jednu či více zástěr
- několik utěrek
- potřebný inventář k přípravě pokrmů i k servisu.
- Před zahájením soutěže soutěžící předloží občanský a zdravotní průkaz.
- Pořádající škola poskytne pro přípravu předkrmu a hlavního pokrmu vybavení gastrocentra:
- 3 konvektomaty Rational včetně gastronádob
- Salamander gril
- 1 horkovzdušná trouba
- 5 sklokeramických sporáků s dvěma plotýnkami
- lednice
- Ostatní inventář si přiveze každé družstvo svůj vlastní.
Hodnocení a porota
- Výkony žáků bude hodnotit porota. Studený předkrm a hlavní pokrm budou hodnoceny odděleně.
- Při hodnocení přípravy pokrmů se porota zaměří na technickou zručnost a dodržování hygienických pravidel.
- U hotových pokrmů bude hodnocen jejich vzhled, originalita a kreativita, úroveň prezentace, konzistence, chuť a vůně.
- Do hodnocení soutěžního úkolu bude zahrnut rovněž úklid pracoviště.
- Hodnocení poroty bude konečné a nebude možné proti němu podat odvolání ani protest.
- Počet bodů může být z následujících důvodů snížen:
- použití potravin neuvedených na seznamu ingrediencí
- zpoždění při servírování do 5 minut (za každou minutu zpoždění bude hodnocení sníženo o 1 bod)
- zapomenutí některé části kuchařského oděvu či servisu.
Diskvalifikační podmínky
- zpoždění při servírování delší než 5 minut
- nerespektování hygienických zásad
- nepředložení zdravotního a občanského průkazu
- nevhodná úprava zevnějšku a neodpovídající pracovní oblečení
- pozdní nástup na pracoviště
- použití dovezených, předem připravených polotovarů.
Doprovod
- Každé družstvo může být doprovázeno jedním pedagogickým pracovníkem.
Občerstvení
- Pro každé družstvo bude zajištěno základní jednoduché občerstvení.
- Oběd, který bude podáván ve školní jídelně,si mohou účastníci soutěže i pedagogický doprovod objednat v přihlášce.
- Cena oběda činí 73 Kč. Stravenky budou vydány při prezenci proti úhradě v hotovosti.
Receptury
- Receptury soutěžních pokrmů bude možné využít k prezentaci soutěže a také v rámci komunikačních a propagačních kampaní Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.
Vyhlášení výsledků
- Na konci soutěžního dne budou vyhlášeny výsledky soutěže v kategorii „Hlavní pokrm“ a v kategorii „Studený předkrm“.
- Soutěžící, kteří se umístí na 1. – 3. místě, obdrží věcné ceny.
- Vítězové kategorie „Hlavní pokrm“ a kategorie „Studený pokrm“ obdrží titul Kuchař Vysočiny Junior 2020 open v příslušné kategorii.
- Všem účastníkům soutěže budou předány účastnické listy a upomínkové předměty.
Dotazy
- Případné dotazy či připomínky směřujte na hlavního organizátora soutěže prostřednictvím e-mailu mrazova@oahshb.cz nebo telefonu 731 483 661.
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování