Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod je jedním z partnerů projektu Cooking Together – Vaříme společně, který připravil Kraj Vysočina a partnerský Région Champagne-Ardene. Cílem projektu je především zlepšení kvality a vzdělávací nabídky v obou regionech a výměna zkušeností z oblasti vzdělávání v gastronomických oborech.
Jedna z aktivit projektu proběhla v Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod 13. a 14. dubna 2015. Školu navštívilo 6 učitelů – gastronomů z regionu Champagne-Ardene, aby se zúčastnili společného vaření dvou tříchodových menu s odbornou učitelkou školy Mgr. Hanou Pertlovou a učitelkou odborného výcviku Vladimírou Liškovou. Podrobnější informace – viz Projekt Cooking Together.
V červnu a v říjnu 2015 následovaly mobility českých pedagogů do hotelových škol v kraji Champagne-Ardene a společné vaření s francouzskými kolegy a žáky.
9. – 13. května zavítali opět účastnící projektu z Francie do Kraje Vysočina, aby pokračovali v naplánovaných aktivitách projektu. Jeden den návštěvy strávili i v Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod.
Po přátelském přivítání se hostů ujali žáci nástavbového studia Gastronomie Kristýna Nováková, Hana Pavlasová a Daniel Kousal, kteří připravili pod vedením Mgr. Věry Sobotové ukázky molekulární mixologie – ochutnávku drinků ve tvaru želé bonbónů a agarových nudlí nebo mojito v podobě pěny. Vrcholem jejich vystoupení byla příprava různých druhů zmrzliny s použitím suchého ledu. Francouzští gastronomové se zajímali o receptury speciálních výrobků a samozřejmě všechny předkládané speciality ochutnali.
Další částí programu byla návštěva věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. Role průvodce se ujal pan místostarosta Bc. Libor Honzárek, který nás seznámil s historií kostela a jeho zvonů, ukázal byt rodiny, která věž až do roku 1979 obývala, a komentoval výhled z ochozu věže. I když venku se dalo do deště, pohled na havlíčkobrodské náměstí všechny uchvátil.
Při pohledu na Starou radnici jsme si poslechli pověst o potrestání zrádce Hnáta a počkali si na jeho polední zvonění. Prostory Staré radnice procházejí v současné době rekonstrukcí, ale díky panu místostarostovi jsme měli možnost nahlédnout do sálů a obdivovat zrestaurovanou štukovou výzdobu a fresky.
A pak už na nás čekal oběd v Restauraci Pod Starou radnicí, kterou škola provozuje. Obsluhy hostů se ujali žáci pod vedením Bc. Ivy Kletečkové a Nadi Žáčkové, v kuchyni připravoval hlavní pokrm Lukáš Gažák, žák třídy K3. Hostům z Francie se prostory restaurace velmi líbily a za hlavní chod sklidil Lukáš rovněž pochvalu. Při kávě pokračoval přátelský rozhovor a došlo i na hodnocení aktivit projektu. Obě strany vyjádřily zájem o další spolupráci učitelů a žáků gastronomických škol Kraje Vysočina a regionu Champagne-Ardene.
Velkou zásluhu na úspěšném průběhu celého dne má i paní učitelka Mgr. Marie Bohuslavová, která pracovala v roli tlumočníka, a kolektiv učitelek gastronomických předmětů a učitelek odborného výcviku, které spolupracovaly při přípravě občerstvení, menu a slavnostní tabule.
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro obory vzdělání s výučním listem a praktické vyučování