1. Název projektu: Cooking Together (Vaříme společně)
2. Program podpory: Erasmus+, Klíčová akce 2: Strategická partnerství
3. Koordinátor projektu: Kraj Vysočina
4. Termín realizace: 1. 9. 2014 – 31. 8. 2016
5. Pracovní jazyk: anglický jazyk
6. Hlavní partner projektu: Région Champagne-Ardenne
- Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace
- Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
- Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
- Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
- Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
- Académie de Reims
- Académie Nationale de Cuisine – Champagne-Ardenne
- Lycée des Métiers de Bazeilles
- Lycée Professionnel – Lycée des Métiers Gustave Eiffel
- Centre de Formation d´Apprentis Interpro de l´Aube
- Lycée Polyvalent Denis Diderot
► zlepšení kvality a vzdělávací nabídky v obou regionech
► rozvoj nových a inovativních přístupů
► podpora šíření osvědčených postupů ze zúčastněných škol
► výměna zkušeností v oblasti vzdělávání v gastronomii
Česko-francouzský projekt zaměřený na oblast vzdělávání v gastronomii umožňuje všem zúčastněným partnerům výměnu zkušeností napříč různými tématy z oblasti gastronomie: spolupráce škol s firmami, využívání místních produktů, biopotraviny, gastrokultura atd. V rámci projektu probíhají projektová setkání, během nichž se setkávají zástupci škol, školských zařízení a jejich zřizovatelů z Vysočiny a z Champagne-Ardenne a seznamují se se systémem a principy vzdělávání v oblasti gastronomie v obou regionech. Kromě toho probíhají krátkodobé stáže pedagogických pracovníků zapojených škol, při kterých se společně vaří vybrané recepty, které budou součástí výstupu projektu. Společné vaření umožňuje účastníkům stáže představení si a vzájemné prodiskutování různých technologických i metodických postupů a následnou oboustrannou inspiraci.
Výstupem projektu bude kniha receptů, ve které budou metodicky zpracované 4 české a 4 francouzské menu složené z předkrmu, hlavního jídla a dezertu v angličtině, češtině a francouzštině. Kniha bude obsahovat i slovníček vybraných slov z oboru gastronomie v AJ, FJ a ČJ, metodické listy pro učitele a pracovní listy pro žáky.
Další fotodokumentace k tomuto projektu je k nahlédnutí ve fotogalerii „Vaříme spolu – duben 2015“