Co říkají ti, na kterých nejvíc záleží
Díky Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě jsem získal mnoho praktických znalostí a zkušeností a po maturitě se věnoval gastronomii. Vyzkoušel jsem spoustu pozic a podniků od Harrachova až po Brno. Poté mě učarovala káva a vše kolem a zkusil jsem štěstí u sousedů ve Vídni. Cesta to nebyla lehká, ale dnes pracuji již druhým rokem jako barista a kontrolor kvality kávy v hotelu Sacher.
Martin Cimfl
Barista a kontrolor kvality kávy v hotelu Sacher ve Vídni
Absolvent oboru Hotelnictví
OAHSHB mě skvěle připravila na start do zaměstnání. Krátce po maturitě jsem nastoupil na hotel Horizont****. Zde jsem mohl naplno využít vědomostí ze studia, praxí a kurzů. Navíc v aktuální době mám na starost pomoc při utváření lístku a novinek pro Sky Club 18. Jsem vděčný za vstřícný a trpělivý přístup kolektivu učitelů.
František Říha
Barman hotelu Horizont Pec pod Sněžkou
Absolvent oboru Hotelnictví
Při studiu na OA a HŠ Havlíčkův Brod jsem získala kvalitní vzdělání, díky kterému jsem se dostala na Vysokou školu ekonomickou v Praze. Během studia jsem získala cenné a zajímavé zkušenosti a také jsem moc ráda, že mi škola poskytla možnost udělat si státní zkoušku z psaní na klávesnici a získat certifikát z obchodního angličtiny LCCI. Díky všem těmto aktivitám a zájmu učitelů, jsem byla nadstandardně připravena na studium na vysoké škole.
Vladěna Mašková
Studentka Vysoké školy ekonomické v Praze
Absolventka oboru Ekonomické lyceum
Po nástupu na OAHSHB jsem hned věděl, že práce v gastronomii je moje poslání. Díky kvalitní průpravě, které se mi na této škole dostalo, jsem měl možnost stát se v několika restauracích zprvu hlavním kuchařem a poté i šéfkuchařem. Funkci šéfkuchaře zastávám i v současné době a zároveň pracuji na vlastním podnikatelském projektu.
Tomáš Kovařík
Šéfkuchař Plzeňské restaurace v HB
Absolvent oboru Hotelnictví
Studium oboru Hotelnictví mi pomohlo vykročit správným směrem do světa dospělých, který se točí (mimo jiné) kolem kariéry. První pracovní zkušenosti jsem získala již na škole během zahraniční praxe na Krétě. Mé první zaměstnání po střední škole bylo v jednom z hotelů v Českých Budějovicích. Tento hotel patří do jedné z největších hotelových skupin v České republice. Má funkce byla kumulovaná - asistentka ředitele a provozní účetní. Během tohoto zaměstnání jsem úspěšně dokončila bakalářské studium.
Poté mé kroky směřovaly na mateřskou dovolenou, kde jsem využila znalosti z gastronomie při vaření příkrmů pro našeho syna 😊 V současné době pracuji jako finanční účetní na centrální správě jedné drogistické společnosti.
A jen pro zasmání, četla jsem to kolegyni a ta mi říká, napiš tam, že dobrý, že u tebe doma se všichni cítí jako na hotelu, že vaříš a servíruješ pořád 😊 😊 Pravda, vaření je můj velký koníček.
Bc. Soňa Šimandlová
Finanční účetní drogistické společnosti
Absolventka oboru Hotelnictví
Po maturitě na OAHSHB jsem nastoupil na Hotel Horizont****, kde již pracoval v tu chvíli František Říha. To nám značně usnadnilo kooperaci v práci. Aktuálně mám na starost Havana bar, kde pomáhám při tvorbě lístku. Tudíž mé veškeré dovednosti mám možnost využít naplno. Děkuji učitelům, kteří mě na všechno skvěle připravili.
Pavel Havlíček
Barman hotelu Horizont Pec pod Sněžkou
Absolvent oboru Hotelnictví
Chci udělat maturitu a přitom se věnovat hokeji a tato škola mi to skvěle umožňuje. Zkusil jsem to jinde, ale vrátil jsem se sem právě kvůli vstřícnosti a dobrým zkušenostem z minulých let. S uvolňováním na sport škola neměla nikdy problém. A nyní, když hraji hokej jinde, tak individuální plán nebyl problém zařídit.
Dominik Vacík
Hráč hokejového klubu BK Mladá Boleslav, člen reprezentace ČR U18
Student 3. ročníku oboru Obchodní akademie se sportovním zaměřením
V Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod jsem se vyučil v roce 2007 kuchařem a v roce 2009 složil maturitní zkoušku. Po škole jsem pracoval jako kuchař a šéfkuchař, ale mým cílem bylo vrátit se do školy a pracovat jako učitel odborného výcviku. To, co mě škola naučila, dnes rád vracím svým žákům, aby se i oni mohli stát dobrými kuchaři a mými kolegy.
Daniel Toman
Učitel odborného výcviku OAHSHB
Absolvent oboru Kuchař číšník a nástavbového oboru Gastronomie
Než jsem přestoupil na OAHŠHB, tak jsem studoval na jiné škole a obor mě vůbec nebavil. Praxe mi nic nepřinášela, v podstatě tam nebyla příležitosti se zlepšit a někam se posunout . Od té doby, co jsem přestoupil, se vše změnilo. Lepší praxe, spousta projektů a kurzů navíc. Jsem rád že jsem dostal možnost studovat na této škole.
Tomáš Nobst
Student oboru Kuchař-číšník
Havlíčkobrodská obchodní akademie mi osobně přinesla řadu nevšedních zážitků a zkušeností. Především mi ale dala opravdu komplexní ekonomické vzdělání, široké spektrum znalostí a schopností z oblasti účetnictví, odborné obchodní korespondence, a to jak v českém, tak v anglickém jazyce, což považuji v dnešní globální ekonomice a businessu za naprosto zásadní. Učitelé nás vedli k aktivní práci, a proto jsem se mohl zúčastnit řady soutěží. Největším úspěchem byla účast na celostátním finále soutěže Ekonomický tým.
Naproti tomu jsem mohl na škole aktivně rozvíjet i svoji celoživotní zálibu v řešení celospolečenských a politických otázek – zejména díky příležitostem v esejistických slohových soutěžích. I díky tomu jsem se stal hrdým členem Katedry politologie FSS Masarykovy univerzity a měl příležitost se potkat s řadou významných osobností českého společenského života. Díky OAHŠHB!
Tomáš Lorenc
Student politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity BrnoAbsolvent oboru Obchodní akademie
Studovala jsem obor Stravovací a ubytovací služby a měla báječnou třídní učitelku. Prožila jsem na OAHŠHB krásné roky, ráda na vše vzpomínám. Byla jsem se vším velice spokojená - s přístupem učitelů, asistentek i úžasné paní mistrové, která mě hodně naučila. Tento učební obor je určen především pro studenty, kteří potřebují individuální pomoc, a proto je velmi užitečný. I po jeho absolvování lze pokračovat v dalším studiu. Já jsem nyní studentkou Obchodní akademie v Praze a těším se na úspěšné dokončení studia a získání maturity. Přeji OAHSHB, ať se jí i nadále daří.
Margita Gáborová
Studentka Obchodní akademie v Praze
Absolventka oboru Stravovací a ubytovací služby
Po maturitě jsem nastoupila na roční jazykovou školu se zaměřením na němčinu a angličtinu. Poté jsem vystudovala Germanistiku (Bc.) na Univerzitě Palackého v Olomouci a následně 1 rok magisterského studia na Universität Leipzig v Německu. Jelikož se naskytla možnost splnit si svůj sen, studium jsem přerušila a začala pracovat jako letuška u německých aerolinek. Po 2 letech jsme založili rodinu. Momentálně pracuji při mateřské jako recepční na hotelu v Lipsku, kde současně využívám praxi a vědomosti, které jsem nabyla na střední škole. Moc děkuji všem učitelům za vstřícný přístup a vědomosti, které nám předali.
Aneta Guhlová
Recepční na hotelu v Lipsku
Absolventka oboru Hotelnictví
Na OAHSHB jsem odmaturovala ve studijním oboru Hotelnictví, ale protože se mojí láskou stala cukrařina, jsem nyní studentkou 2. ročníku učebního oboru Cukrář.
Přes kreslení, kroužek keramiky a gastrokroužek jsem se dostala ještě v deváté třídě ZŠ ke kurzu carvingu – tedy vyřezávání ovoce a zeleniny. Po absolvování základního a pokračovacího kurzu v roce 2014 jsem se zúčastnila první carvingové soutěže v kategorii začátečníků na Dýňovém Šampionátu v Českých Budějovicích a získala bronzovou medaili. Poté následovaly další carvingové kurzy v Carving Studiu pana Procházky v Benešově a také účast a další ocenění v soutěžích ‑ Gastro Hradec Carving Cup v Hradci Králové, Melounový Šampionát v Třebíči a Dýňový Šampionát v Českých Budějovicích. Mým největším carvingovým úspěchem je 1. místo a putovní pohár v soutěži Junior Carving Cup v červnu 2019 a umístění ve zlatém pásmu v obou kategoriích – v kat. A – Live carvingu i kat. B – předem připravená kompozice na Melounovém šampionátu v Třebíči. Za tyto úspěchy jsem byla již dvakrát zařazena mezi nominované na cenu Talent Vysočiny. Stala jsem se členkou CZECH-SLOVAK CARVING TEAMu.
Kromě carvingu se věnuji i cukrářským soutěžím. Ve druhém ročníku oboru Hotelnictví jsem vyhrála se svým dezertem měsíční odbornou stáž v pětihvězdičkovém hotelu Nové Lázně v Mariánských Lázních. Práce v hotelové cukrárně mě velmi zaujala, a proto jsem zde absolvovala další praxe i brigádu. Gastronomie mi nabízí možnost k neustálému zdokonalování a rozšiřování svých vědomostí a dovedností. V průběhu studia jsem využila možnosti zúčastnit se školou nabízených cukrářských a barmanských kurzů, ale i kurzu přípravy čaje Teatender a baristickéh kurzu.
Rok 2019 je pro mne opravdu náročný, protože v březnu jsem reprezentovala v týmu s kuchařem Matějem Jirglem naši školu na soutěži Trophéé Mille v Remeši ve Francii a v listopadu tohoto roku jsem v národním kole stejné soutěže připravovala dezert v týmu s kuchařem Martinem Havlíčkem. Pět dní nato jsem se zúčastnila Dýňového šampionátu v Českých Budějovicích, kde jsem představila své kompozice ve třech kategoriích a znovu získala několik ocenění. Jsem ráda, že tohle všechno mohu absolvovat díky podpoře své rodiny a školy, která mi tyto skvělé příležitosti dává.
Martina Koumarová
Studentka oboru Cukrář
Tuto školu jsem si vybral jelikož jsem chtěl být vždy kuchařem a rozhodně jsem neudělal chybu. Jsem tu velice spokojen a ani se mi nebude chtít studium končit. Je tu opravdu mnoho možností zúčastnit se prestižních soutěží a také nejrůznějších kurzů. Tomu, co nás baví, se dále můžeme věnovat formou kroužků. Mně dala tato škola mnoho zkušeností které určitě využiji i do budoucna. Novým studentům se zájmem o obor mohu OAHSHB doporučit.
Martin Havlíček
Student oboru Kuchař-číšník
Obchodní akademie v Havlíčkově Brodě byla pro nás velkým přínosem nejen do pracovního života, ale zejména pro vysokoškolské studium. Dostalo se nám zde obsáhlé vzdělání především v oblasti ekonomiky, účetnictví, obchodní korespondence a anglického jazyka. Během studia jsme měly možnost absolvovat státní zkoušku z psaní na klávesnici a certifikovanou zkoušku z anglické korespondence. Zásluhou pedagogů, kteří nám výborně předali své znalosti i zkušenosti, jsme se zúčastnily celostátní soutěže Ekonomický tým a účetní soutěže Má dáti dal.
OAHŠHB nám dala opravdu velké množství zážitků, znalostí a zkušeností, díky nimž nyní studujeme to, co nás baví a zároveň naplňuje. Jsme pyšnými studentkami Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Lucie Škarydová a Kateřina Tišlová
Studentky Ekonomické fakulty JU České Budějovice
Absolventky oboru Obchodní akademie