Pod názvem Trophée Mille probíhá každý rok ve Francii soutěž žáků středních škol pod záštitou významného představitele francouzské gastronomie pana Philippa Milla, šéfkuchaře hotelu Domaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy.
16. listopadu 2019 se konalo poprvé národní kolo této soutěže v České republice. Osm dvoučlenných týmů z gastronomicky zaměřených škol České republiky se utkalo o cenu Philippa Mille v pasáži jihlavského nákupního centra Citypark. Úkolem pro soutěžící bylo před zraky odborné poroty i veřejnosti uvařit z povinných surovin, kterými byly králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny, šest porcí slaného pokrmu a šest porcí sladkého pokrmu.
Obchodní akademii a Hotelovou školu v soutěži zastupovala Martina Koumarová a Martin Havlíček pod vedením učitelky gastronomických předmětů Ing. Mgr. Hany Pertlové.
Martin připravil králičí hřbet ve fáši, který doplnil omáčkou Demi-glace a přílohami z brambor a zeleniny. Martina okouzlila porotu i přihlížející veřejnost zářivým tvarohovým dezertem, který nesl název Medové zlato.
I když náš tým postup do mezinárodního kola soutěže nevybojoval, obstál v obrovské konkurenci výborně a odnesl si ze soutěže nezapomenutelné zážitky.
Rozsáhlá fotodokumentace o soutěži je k nahlédnutí na FB Kraje Vysočina
Gratulujeme a přejeme našim šikovným mladým gastronomům hodně dalších úspěchů!
Ing. Marie Mrázová
zástupkyně ředitele pro praktické vyučování