Cukrář

3letý učební obor

Od malička ses motal/a v kuchyni a svoje první vanilkové rohlíčky už máš dávno za sebou? Jestli chceš studovat obor, kde budeš moci uplatnit svoji tvořivost a vložit do práce něco ze sebe, narodil/a ses pro to být cukrářem. Povedeme tvoji ruku a naučíme tě dělat ty nejlepší zákusky, péct vynikající čajové pečivo a ovládneš i delikátní umění tvorby z marcipánu, fondánu, nebo čokolády. U nás se z tebe stane opravdový cukrářský umělec.

Zjisti o oboru víc
 

KÓD OBORU
29-54-H/01

ŠKOLNÍ  VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Cukrář

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

DÉLKA STUDIA
3 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkouška se nekoná

POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
16

ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST
Ano - Potvrzení lékaře


Proč studovat Cukráře


Uplatni se snadno

S tímhle oborem se skvěle uplatníš, protože po cukrářích je velká poptávka. Ve velkých městech jsou doslova k nezaplacení, ale uplatnění snadno najdeš po celé republice.

Dělej reálné zakázky

Už na škole budeš dělat na reálných zakázkách a po studiu klidně můžeš začít podnikat a otevřít si třeba vlastní cukrárnu.

Udělej si cenné kurzy

Můžeš si udělat cukrářské kurzy a naučit se opravdové cukrářské skvosty, které jinak vídáš jako drahé dezerty v restauracích a kavárnách.

Zasoutěž si třeba ve Francii

Když budeš chtít, můžeš změřit své umění s ostatními na cukrářských kláních u nás i v zahraničí – třeba v gurmánské Francii, nebo v naší partnerské Nitře.

Soustřeď se na praxi

Tenhle obor nebude o nudě v lavici, ale spíš o odborné výuce a hlavně praxi.

Peč klasiku i speciality

Naučíš se perfektně klasické cukroví a když budeš mít zájem, tvoji učitelé tě rádi naučí i takové cukrářské speciality, jako jsou oblíbené makronky, nebo tiramisu.

Použij svoji fantazii

Uplatníš svoji kreativitu a fantazii, takže jestli máš uměleckého ducha, je to bod pro tebe.

Pracuj v moderním prostředí

Máme hned tři dobře vybavené cukrářské dílny, kde se můžeš naplno vydovádět.

Uč se od odborníků

Naši učitelé jsou odborníci, kteří rádi povedou tvoji ruku, předají ti všechno, co mohou a budou pečovat o tvoji uměleckou duši.

Dělej to, co chceš

Když budeš mít chuť, můžeš přejít i na jiný učební obor a naučit se zase něco trochu jiného.

 

Co budu umět?


  • Budeš umět vyrábět všechny typy cukrářských výrobků od cukroví, přes dorty a sladké pečivo po zákusky a jiné dezerty.
  • Ovládneš technologický proces pečení a zvládneš vybrat ty nejvhodnější suroviny.
  • Naučíš se dělat i neobvyklé druhy cukrářských výrobků, podle toho, jaké kurzy zvolíš.

Navíc můžeš získat certifikáty

  • certifikát CBA s mezinárodní platností po absolvování baristického kurzu pro pozici barista
  • certifikát CBA po absolvování kurzu Teatender pro pozici teatender
  • certifikát 1. Č.B.A. s mezinárodní platností po absolvování barmanského kurzu pro pozici barman
  • Europass - dodatek  s mezinárodní platností k vysvědčení o závěrečné zkoušce
 
 

Kde se uplatníš


Jestli máš chuť, klidně si můžeš otevřít vlastní cukrárnu, nebo dělat na zakázkách pro široké okolí. Zakázek budeš mít určitě tolik, že se nestačíš otáčet.

Uplatníš se snadno, protože po dobrých cukrářích je pořád poptávka. Můžeš se nechat zaměstnat v podnicích vyrábějící cukrářské výrobky, ale stejně tak můžeš zamířit třeba do hotelové cukrárny, nebo restaurace.

 

Co říkají naši studenti?


Image

Martina Koumarová
Studentka oboru Cukrář
Absolvent oboru Hotelnictví

Na OAHSHB jsem odmaturovala ve studijním oboru Hotelnictví, ale protože se mojí láskou stala cukrařina, jsem nyní studentkou 2. ročníku učebního oboru Cukrář. Během studia jsem s pomocí školy absolvovala celou řadu oborových soutěží od carvingu po teatendering a prošla praxemi. Jsem ráda, že tohle všechno mohu absolvovat díky podpoře své rodiny a školy, která mi tyto skvělé příležitosti dává.

 

Že se v tomhle oboru budeš cítit jako doma?

Tak honem podej přihlášku!

Zjisti, jak se k nám dostat