Cukrář
3letý učební obor
Od malička ses motal/a v kuchyni a svoje první vanilkové rohlíčky už máš dávno za sebou? Jestli chceš studovat obor, kde budeš moci uplatnit svoji tvořivost a vložit do práce něco ze sebe, narodil/a ses pro to být cukrářem. Povedeme tvoji ruku a naučíme tě dělat ty nejlepší zákusky, péct vynikající čajové pečivo a ovládneš i delikátní umění tvorby z marcipánu, fondánu, nebo čokolády. U nás se z tebe stane opravdový cukrářský umělec.
KÓD OBORU
29-54-H/01
ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Cukrář
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
Proč studovat Cukráře
Uplatni se snadno
S tímhle oborem se skvěle uplatníš, protože po cukrářích je velká poptávka. Ve velkých městech jsou doslova k nezaplacení, ale uplatnění snadno najdeš po celé republice.
Dělej reálné zakázky
Už na škole budeš dělat na reálných zakázkách a po studiu klidně můžeš začít podnikat a otevřít si třeba vlastní cukrárnu.
Udělej si cenné kurzy
Můžeš si udělat cukrářské kurzy a naučit se opravdové cukrářské skvosty, které jinak vídáš jako drahé dezerty v restauracích a kavárnách.
Zasoutěž si třeba ve Francii
Když budeš chtít, můžeš změřit své umění s ostatními na cukrářských kláních u nás i v zahraničí – třeba v gurmánské Francii, nebo v naší partnerské Nitře.
Soustřeď se na praxi
Tenhle obor nebude o nudě v lavici, ale spíš o odborné výuce a hlavně praxi.
Peč klasiku i speciality
Naučíš se perfektně klasické cukroví a když budeš mít zájem, tvoji učitelé tě rádi naučí i takové cukrářské speciality, jako jsou oblíbené makronky, nebo tiramisu.
Použij svoji fantazii
Uplatníš svoji kreativitu a fantazii, takže jestli máš uměleckého ducha, je to bod pro tebe.
Pracuj v moderním prostředí
Máme hned tři dobře vybavené cukrářské dílny, kde se můžeš naplno vydovádět.
Uč se od odborníků
Naši učitelé jsou odborníci, kteří rádi povedou tvoji ruku, předají ti všechno, co mohou a budou pečovat o tvoji uměleckou duši.
Dělej to, co chceš
Když budeš mít chuť, můžeš přejít i na jiný učební obor a naučit se zase něco trochu jiného.
Co budu umět?
Navíc můžeš získat certifikáty
- certifikát CBA s mezinárodní platností po absolvování baristického kurzu pro pozici barista
- certifikát CBA po absolvování kurzu Teatender pro pozici teatender
- certifikát 1. Č.B.A. s mezinárodní platností po absolvování barmanského kurzu pro pozici barman
- Europass - dodatek s mezinárodní platností k vysvědčení o závěrečné zkoušce
Kde se uplatníš
Jestli máš chuť, klidně si můžeš otevřít vlastní cukrárnu, nebo dělat na zakázkách pro široké okolí. Zakázek budeš mít určitě tolik, že se nestačíš otáčet.
Uplatníš se snadno, protože po dobrých cukrářích je pořád poptávka. Můžeš se nechat zaměstnat v podnicích vyrábějící cukrářské výrobky, ale stejně tak můžeš zamířit třeba do hotelové cukrárny, nebo restaurace.
Co říkají naši studenti?
Martina Koumarová
Studentka oboru Cukrář
Absolvent oboru Hotelnictví
Na OAHSHB jsem odmaturovala ve studijním oboru Hotelnictví, ale protože se mojí láskou stala cukrařina, jsem nyní studentkou 2. ročníku učebního oboru Cukrář. Během studia jsem s pomocí školy absolvovala celou řadu oborových soutěží od carvingu po teatendering a prošla praxemi. Jsem ráda, že tohle všechno mohu absolvovat díky podpoře své rodiny a školy, která mi tyto skvělé příležitosti dává.
Že se v tomhle oboru budeš cítit jako doma?
Tak honem podej přihlášku!